2 APRIL 2025
K2 är ett högt berg i Himalaya medan K3 är en förkortning för hur komponenter ska skrivas av vid en investering. Att ha rätt avskrivningstider är helt avgörande för vilket beslut som fattas. Tyvärr florerar det en mängd avskrivningstabeller från bla SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) som saknar helt relevans för hur man ska hantera frågan med livslängder.
För att konkretisera denna brist visas beslutsunderlagets avskrivningstabell för ett nytt stadshus i södra Sverige. Kan Ni tänka er att stadshusets medelavskrivningstid är 26 år?? Vem bygger ett stadshus med en sådan kort medellivslängd??
Den som har satt ihop tabellen ovan har missat den lagstiftning som styr avskrivningslängder vilket kortfattat innebär att den tekniska livslängden ska harmonisera med den ekonomiska avskrivningstiden. Dvs när komponenter är avskriven ska den ersättas med en likvärdig/bättre.
Att ha fel avskrivningstider medför att man som anbudsgivare/entreprenör inte kan erbjuda hållbara och energismarta produkter/system/byggnader som sänker totalkostnaden för fastighetsägaren. Inte heller kan man handla upp enligt LOU på alternativet ”lägsta kostnad” då tidsperspektivet är helt fel.
Fel avskrivningstider påverkar även frågan när det är dags att riva / bygga nytt. Där man lätt kan luras av att det är billigare att lappa och laga ett gammalt hus än att riva det och bygga ett nytt.
Det som dock är extra konstigt är när vi träffar ekonomichefer inom offentlig sektor som stenhårt argumenterar för att SKRs avskrivningstider är lagstiftade, trots att de ofta bara är exempeltider. Enligt någon tabell vi hittat ska tex undertak och WC-stolar skrivas av på 10 år vilket ingen gör i praktiken.
Det är nu hög tid att bli lite mer konkret och ifrågasättande!
Lite funderingar som faktiskt har riktigt stor betydelse om man vill bygga och förvalta lönsamma och hållbara fastigheter.